La o altitudine de 340m, in zona Subcarpatilor Meridionali, la 32km de Targu Jiu si 18 km de Targu Carbunesti se afla o frumoasa statiune de vara.
Statiunea balneara este cunoscuta inca din timpul romanilor, dovada fiind inscriptia zeilor medicinei Aesculap si Hygia de marcus Tiberius Marcianus.
Tot in acest loc, intr-un manuscris pastrat de la Panfil Polonic, se semnalau urme de zidarie pe o mare suprafata de teren, pietre sculptate, figrine de lut, o statuie din piatra, sageti, zabal etc. In prezent pe raza localitatii se cunosc mai multe puncte de interes arheologic, majoritatea specifice epocii romane: "Turita", "La Hotar", "Jidovii", "Grui", "La Buha".
Apele terapeutice din statiunea Sacelu au o importanta deosebita, continand iod, stontiu, litiu, brom, fiind indicata in tratarea afectiunilor reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara), afectiuni reumatismale inflamatorii, articulare, afectiuni posttraumatice, afectiuni neurologice, afectiunile tubului digestiv, hepatobiliare si ale cailor urinare.
Statiunea dispune de o baza moderna de tratament, avand o capacitate de 380 de locuri, cu instalatii pentru bai in cada cu apa minerala, inpachetari cu namol, electro terapie, bai galvanice, dus subacvat, aerosoli, sali gimnastica medicala.
In statiune functioneaza Complexul de cazare si alimentatie publica "Sacelata", cu hotel, restaurant, cantina.
Complexul Lainici, Manastirea Lainici
In secolul al XIV-lea, Sfantul Nicodim s-a stabilit intr-o pestera, in apropierea Manastirii Lainici, fiind trimis in Tara Romaneasca pentru a fi sustinatorul ortodoxiei. Sfantul Nicodim a fost ctitorul manastirilor Vodita si Tismana, in care a trait pana la sfarsitul vietii sale.
Sfanta manastire a trecut prin momente foarte grele, fiind distrusa din ordinul imparatesei Maria Tereza. Desi manastirea nu facea parte din imperiul austro-ungar, situandu-se la cativa km de granita, totusi a cazut in mainile puterilor antiortodoxe de la Viena. Dupa aceasta intamplare, schitul a fost refacut de cativa boieri intre anii 1810-1817, care l-au construit din piatra, avand zidurile cu o grosime de pana la un metru.
In interiorul manastirii se gasesc deosebite fresce care dateaza din anul 1860 si un iconostas format din icoane apartinand stilului bizantin.
La Manastirea Lainici s-a adapostit insusi Tudor Vladimirescu, care, dorind sa porneasca tara impotriva turcilor, era cautat de catre acestia pentru a-l omori. In anul 1817, turcii au distrus asezarea monahala si l-au decapitat pe calugarul Maxim, nereusind sa dea de urmele lui Tudor Vladimirescu.
In noua biserica se afla o icoana facatoare de minuni adusa chiar de la Muntele Athos, care este unica in Romania. Icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultatoare” este pictata pe lemn de santal si placata cu o imensa mantie de argint aurit. O caseta aurita se afla in fata altarului, care aduna puterile multor Sfinti ai Rasaritului.
Biserica cea mare, construita ulterior, poarta hramul „Izvorul Tamaduirii”, iar in cadrul Manastirii Lainici este incadrat si Schitul Locurele.
Complexul monahal Lainici reprezinta un important loc de pelerinaj al tuturor credinciosilor romani, iar sfanta manastire este cunoscuta si sub denumirea de „mireasa defileului”. Sfanta asezare si-a primit numele atat de la pozitionarea sa in defileul Jiului, cat si datorita fatadei sale de un alb impecabil.
- va urma -