marți, 31 august 2010

Turismul in Gorj

Baile Sacelu

La o altitudine de 340m, in zona Subcarpatilor Meridionali, la 32km de Targu Jiu si 18 km de Targu Carbunesti se afla o frumoasa statiune de vara.

Statiunea balneara este cunoscuta inca din timpul romanilor, dovada fiind inscriptia zeilor medicinei Aesculap si Hygia de marcus Tiberius Marcianus.

Tot in acest loc, intr-un manuscris pastrat de la Panfil Polonic, se semnalau urme de zidarie pe o mare suprafata de teren, pietre sculptate, figrine de lut, o statuie din piatra, sageti, zabal etc. In prezent pe raza localitatii se cunosc mai multe puncte de interes arheologic, majoritatea specifice epocii romane: "Turita", "La Hotar", "Jidovii", "Grui", "La Buha".

Apele terapeutice din statiunea Sacelu au o importanta deosebita, continand iod, stontiu, litiu, brom, fiind indicata in tratarea afectiunilor reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara), afectiuni reumatismale inflamatorii, articulare, afectiuni posttraumatice, afectiuni neurologice, afectiunile tubului digestiv, hepatobiliare si ale cailor urinare.

Statiunea dispune de o baza moderna de tratament, avand o capacitate de 380 de locuri, cu instalatii pentru bai in cada cu apa minerala, inpachetari cu namol, electro terapie, bai galvanice, dus subacvat, aerosoli, sali gimnastica medicala.

In statiune functioneaza Complexul de cazare si alimentatie publica "Sacelata", cu hotel, restaurant, cantina.


Complexul Lainici, Manastirea Lainici

Biserica a Maicii Domnului, se afla in defileul Jiului, in judetul Gorj, la o distanta de 32 de km fata de orasul Targu-Jiu si la 25 km fata de Petrosani.

In secolul al XIV-lea, Sfantul Nicodim s-a stabilit intr-o pestera, in apropierea Manastirii Lainici, fiind trimis in Tara Romaneasca pentru a fi sustinatorul ortodoxiei. Sfantul Nicodim a fost ctitorul manastirilor Vodita si Tismana, in care a trait pana la sfarsitul vietii sale.

Sfanta manastire a trecut prin momente foarte grele, fiind distrusa din ordinul imparatesei Maria Tereza. Desi manastirea nu facea parte din imperiul austro-ungar, situandu-se la cativa km de granita, totusi a cazut in mainile puterilor antiortodoxe de la Viena. Dupa aceasta intamplare, schitul a fost refacut de cativa boieri intre anii 1810-1817, care l-au construit din piatra, avand zidurile cu o grosime de pana la un metru.

In interiorul manastirii se gasesc deosebite fresce care dateaza din anul 1860 si un iconostas format din icoane apartinand stilului bizantin.

La Manastirea Lainici s-a adapostit insusi Tudor Vladimirescu, care, dorind sa porneasca tara impotriva turcilor, era cautat de catre acestia pentru a-l omori. In anul 1817, turcii au distrus asezarea monahala si l-au decapitat pe calugarul Maxim, nereusind sa dea de urmele lui Tudor Vladimirescu.

In noua biserica se afla o icoana facatoare de minuni adusa chiar de la Muntele Athos, care este unica in Romania. Icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultatoare” este pictata pe lemn de santal si placata cu o imensa mantie de argint aurit. O caseta aurita se afla in fata altarului, care aduna puterile multor Sfinti ai Rasaritului.

Biserica cea mare, construita ulterior, poarta hramul „Izvorul Tamaduirii”, iar in cadrul Manastirii Lainici este incadrat si Schitul Locurele.

Complexul monahal Lainici reprezinta un important loc de pelerinaj al tuturor credinciosilor romani, iar sfanta manastire este cunoscuta si sub denumirea de „mireasa defileului”. Sfanta asezare si-a primit numele atat de la pozitionarea sa in defileul Jiului, cat si datorita fatadei sale de un alb impecabil.





- va urma -

Conac de patru stele la Târgu Jiu pentru fostul director al BCR Gorj

Fostul director al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, trimis în prezent în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro adus băncii, a reuşit să transforme un conac primit moştenire într-o „oază“ de lux de patru stele.

Dumitru Contoloru ex-directorul BCR Gorj judecat si condamnat pentru fapte de coruptie si ulterior achitat in urma unor procese controversate a reusit sa transforme un imobil degradat intr-un conac de lux situat la marginea municipiului Targu Jiu. Trimis luna trecuta din nou in judecata de procurorii anticoruptie Dumitru Contoloru a renuntat la activitatea de bancher si se dedica acum proprietatii sale luxoase. Cladirea restaurata recent se afla pe terenul Statiunii Pomi­cole si a fost mostenit...

luni, 30 august 2010

Masa Tacerii

Masa tăcerii, alături de Coloana Infinita si Poarta Sarutului reprezintă una din cele trei piese de sculptură monumentală ale Ansamblului Monumental din Targu-Jiu a sculptorului roman Constantin Brancusi.

Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulara a celor 12 scaune-clepsidre, care îl măsoară. Totul decurge în tăcere.

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental de la Targu-Jiu este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial, proiectat și construit de Constantin Barncusi.

Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.

Coloana Infinita

Coloana Infinita este o sculptură monumentală a lui Constantin Brancusi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Targu_Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta Sarutului si Masa Tacerii concepute și executate de sculptorul român. Inaugurată la 27 octombrie 1938, Coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiți mărgele de către Brâncuși.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea ei originală a fost Coloana recunoștinței fără sfârșit și a fost dedicată soldaților români din Primul razboi mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Cu toate acestea, există dovezi că proiectul este mult mai vechi. Se pare că încă din 1909 în atelierul lui Brâncuși ar fi existat "trunchiuri și bârne, coloane truncheate de lemn", iar prima versiune expusă a unei coloane, intitulată "Proiect arhitectural", datează din 1918. Ulterior, în 1933, în expoziția sa personală de la New York, Brâncuși expune proiectul său sub numele devenit celebru, Coloană fără sfârșit. Brâncuși însuși o denumea "un proiect de coloană care, mărită, ar putea sprijini bolta cerească".

Restaurarea coloanei s-a realizat intre anii 1998 si 2000, Coloana Infinită a fost restaurată print intermediul unei colaborări dintre Guvernul României, Fondul Mondial al Monumentelor, Banca Mondială și alte grupuri românești și internaționale.