joi, 9 septembrie 2010

Pandurii riscă să piardă toate meciurile cu 3-0 pînă la final!

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a clarificat situaţia prin care trece în acest moment clubul Pandurii Tg Jiu, care nu a fost programată în campionat pentru meciul cu Universitatea Craiova.

"Cei de la Pandurii mai au la dispoziţie 12 ore să plătească datoria de 550.000 de euro către Dinamo Bucureşti. În cazul în care nu plătesc acestă datorie meciul cu Universitatea Craiova nu se va mai disputa şi vor pierde meciul cu 3-0. Acelaşi lucru se va întîmpla şi cu restul partidelor pe care gruparea gorjeană le va susţine pînă la finalul acestui campionat", a precizat Dragomir pentru gsp.ro.

În aceste condiții Universitatea Craiova va cîștiga meciul cu 3-0. Formația gorjeană va evolua în etapa a 8-a în deplasare, cu Victoria Brănești.

In ultimul an și jumătate, de cîte ori se apropia meciul dintre Pandurii și Dinamo, în presă apăreau amenințările lui Nicolae Badea și ale celorlalți oficiali din Ștefan cel Mare, că echipa Pandurii nu va fi programată din cauza problemelor legate de Ilie Iordache.

Din datoria de un milion de euro, pe care LPF decisese că o au ca urmare a transferului lui Iordache la AEK Atena, gorjenii au achitat jumătate
, tocmai pentru a putea juca, dar au dus cazul în instanța civilă, unde au cîștigat. Au motivat că jucătorul a plecat de la Pandurii liber de contract, iar Dinamo a susținut că echipa lui Condescu se obliga să plătească 1.000.000 de euro la orice transfer sau dacă jucătorul era declarat liber.

Astăzi, LPF a dat din nou dreptate Dinamoviștilor și a anunțat că meciul Pandurii-Craiova, programat luni, de la ora 20:00, pe DigiSport, nu se va mai disputa din cauza neplății celor 550.000 de euro solicitați de Dinamo.
Craiova cîștigă cu 3-0 la masa verde, rezultat care se va consemna la fiecare meci al celor din TG Jiu de acum încolo pînă cînd se vor achita banii. Pandurii-Dinamo s-a disputat în etapa a 3-a, scor final 2-2.

Ce părere ai despre acest scandal aparut în fotbalul românesc? Cine crezi că are dreptate?

miercuri, 8 septembrie 2010

Microbuzele şcolare din Gorj, fără şoferi

Ordonanţa lui Boc de a da afară 20% din personalul instituţiilor publice lasă microbuzele şcolare fără şoferi. Aceştia nu mai au loc în noile organigrame ale primăriilor. Aşa se face că, atunci când primarii au fost nevoiţi să facă reduceri de personal, primii care au fost tăiaţi de pe ştate au fost şoferii care transportau elevii la şcoală.

Şi peste câteva zile începe noul an şcolar, iar părinţii au declarat că în aceste condiţii îşi vor ţine copiii acasă.

Cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar, 11 localităţi din Gorj au rămas fără omul care conduce microbuzul şcolii. Inspectorul general şcolar adjunct din Gorj, Gheorghe Mitescu susţine că în 11 localităţi din judeţ au fost daţi afară şoferii care conduceau microbuzele şcolare. Primarii susţin că au fost nevoiţi să dea afară aceşti angajaţi.

“Mi-a fost foarte greu să iau această decizie, însă, nu puteam să dau afară ceilalţi salariaţi pentru că asta însemna să pierd proiectele cu fonduri europene, unde erau trecuţi funcţionari din cadrul instituţiei”, explică primarul comunei Leleşti, Marian Rotaru. Părinţii au rămas surprinşi de o astfel de măsură şi spun că, în aceste condiţii, nu-şi mai trimit copiii la şcoală.

Această situaţie o întâlnim cu o săptămână înainte de începerea anului şcolar, iar primarii spun că o rezolvare nu poate exista decât la Inspectoratul Şcolar. Doar ei pot angaja şoferi pentru microbuze, întrucât în organigramele primăriilor, aceştia nu mai au loc. În plus, ordonanţa care prevede restructurarea funcţionarilor publici are sancţiuni de ordin penal, în cazul în care nu se aplică.

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Festivalul toamnei la Ranca

Eveniment deosebit în statiunea Rânca la sfârsitul saptamânii viitoare! Prima editie a „Festivalului Toamnei” se va desfasura în perioada 3-5 septembrie. Parada portului popular, parada de cai, concursuri de gatit în aer liber, de taiat lemne si de mâncat placinte, spectacole sustinute de ansambluri populare, sanius cu barci pneumatice, bile de mers pe apa pentru copii, de toate sunt pregatite pentru turistii care vin în frumoasa statiune gorjeana. Primarul orasului Novaci, Pantelimon Todea, ne-a spus ca scena va fi amplasata în fata Hotelului Mina, unul din partenerii evenimentului.

Târguri cu vânzare de produse traditionale, spectacole de divertisment, concursuri, tombole si parade. Toate acestea vor fi pregatite pentru gorjeni la Rânca, în cadrul primei editii a Festivalului Toamnei, organizat sub sloganul „Distractie si voie buna la munte!”. Vizitatorii care vor veni în perioada 3-5 septembrie în statiunea montana Rânca vor putea achizitiona direct de la mestesugari produse traditionale si de artizanat si vor avea acces la terenurile de fotbal si tenis. Iubitorii de adrenalina vor putea încerca experiente noi cu bilele de mers pe apa sau practicând sanius cu barci pneumatice de mici dimensiuni pe pistele special amenajate. Pentru ziua de sâmbata, 4 septembrie organizatorii primei editii a festivalului îi invita pe iubitorii manifestarilor artistice si divertisment la parada portului popular, la parada cailor si la atelierele de mestesugarit.

Nici concursurile nu vor lipsi din programul manifestarilor. Vizitatorii cu talent culinar vor putea participa la concursuri de gatit în aer liber, iar pofticiosii se pot întrece la concursul de mâncat placinte. Seara se va încheia cu tombole cu premii, cu spectacole de muzica si dans popular. Printre invitati se numara si solistii Ansamblului Artistic „Doina Gorjului”. Printre organizatori se numara Primaria orasului Novaci, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj.

joi, 2 septembrie 2010

Turismul in Gorj partea 3

Monumente ale naturii si rezervaţii naturale

La frumusetile peisagistice din judetul Gorj contribuie asezarea geografica in imediata apropiere a masivelor muntoase Paring, Godeanu si Cernei, locuri in care natura este surprinsa in cele mai inedite ipostaze.

Numeroase pesteri si chei, paduri cu raritati si plante endemice, sunt locuri in care turistii revin, atrasi de acest pitoresc colt de tara. Datorita interesului lor stiintific, unele obiective naturale au fost declarate monumente ale naturii.


Valea Cernei se intinde de-a lungul unui culoar tectonic, strabatand muntii Godeanu si Mehedinti, la o altitudine amplitudinala cuprinsa intre 500 si 700 de metrii. Se remarca prin importante fenomene carstice, dintre care se retin: Culmea Geanturilor Cernei, sectorul Ciucevelor, Rezervatia Fauna Craiova, Cheile Corcoavei, Muntele Piatra Closanilor.


Cheile Corcoavei, situate la circa 40 de kilometrii amonte de Baile Herculane, sunt taiate intr-un mic masiv de calcare situate in albia Cernei. Desi au o lungime de doar 200 de metri, sunt extrem de interesante, prin multimea de forme pe care le cuprind. Fundul cheilor este sapat in marmite de 4-6 metri, cele 20 de pesteri totalizand aproape 400 metri de galerii.


Cheile Sohodolului, formate de raul cu acelasi nume, sunt magnifice si se dezvolta pe circa 10 kilometrii, fiind unice prin tunelele sapate de apa in peretii Cladirii si Narilor, a cascadelor colorate, care cad din versanti numai in perioadele cu ploi, precum si prin curioasa forma carstica ramasa suspendata, „Inelul".







Cheile Oltetului, impresionante prin salbaticia si ingustimea lor, sunt considerate printre cele mai pitoresti din tara. Pe malul stang al raului, la intratrea in chei, se afla Pestera Polovragi, situata la 670 de metrii si la 20 metrii diferenta fata de apele raului. "Culoarul Stalpului", "Culoarul Liliecilor", "Sectorul Ogiva' abunda in formatiuni carstice.



Numeroasele pesteri din judetul Gorj au fost declarate fie rezervatii speologice, fie stiintifice, fie monumente ale naturii. Astfel, Peştera Cioaca cu brebenei este ocrotita pentru cristalele de calcita pura vermiforme si transparente. O rezervatie speologica de 10,2 hectare se gaseste in comuna Pades. In carstul mehedintean (comuna Tismana) se poate vizita Peştera Gura Plaiului, interesanta prin endemismul regional caleopterul Tismanella Chappusi, aflat in numar extraordinar de mare.

Faima de cea mai frumoasa pestera din tara este atribuita Peşterii de la Closani, declarata rezervatie stiintifica, unde s-a amenajat si singurul laborator speologic subteran din tara. In marginea sudica a Carpatilor Meridionali se afla Pestera Muierii (18,75 hectare), continand un adevarat cimitir de oase ale ursului de caverna, precum si importante orizonturi de culturi paleolitice.

Numeroase sunt si rezervatiile forestiere sau mixta, in majoritate paduri batrane, cum sunt: Padurea de castan dulcesau bun Pocruia-Tismana (1251,9 ha.) si Dumbrava Tismanei, Padurile Rachiteaua (1200 ha.) si Chitu-Bratcu (1319 ha.), precum si padurea Botorogi, de langa Tg-Jiu.

La inceputul anului 2002 Gorj se gaseau 28 de unitati de cazare turistica, dintre care 7 hoteluri, 1 motel, 4 cabane turistice, 2 campinguri, 2 vile turistice.

Capacitatea de cazare turistica era de 1258 locuri, repartizate astfel: 839 in hoteluri, 50 in hanuri si moteluri, 134 in cabane turistice, 20 in campinguri, 68 in vile turistice.

Capacitatea de cazare turistica in functiune a fost in anul 2001 de 409,6 mii locuri-zi, majoritatea in hoteluri (70,7%).

Numarul total al turistilor cazati in anul 2001 a fost de 46,4 mii persoane, cei mai multi dintre acestia in hoteluri (73,5%), urmate de cabane turistice si hanuri si moteluri (7,5%) si vile turistice (4%).

Fluxurile turistice au fost formata in majoritate din turisti din tara (peste 95%), acestia preferand ca spatii de cazare hotelurile in proportie de 74,1% si cabanele turistice 7,7%.

Numarul innoptarilor a fost de 103,2 mii, dintre care 78,1 mii in hoteluri; 2,4 mii in hanuri in moteluri; 5,2 mii in cabane turistice. Cele mai multe innoptari au revenit turistilor din tara 98,8 mii.


miercuri, 1 septembrie 2010

Turismul in Gorj partea 2

Statiunea montana-turistica Ranca

Statiunea Ranca este situata la altitudinea de 1600-1800 m, la 18 Km de orasul Novaci, judetul Gorj, pe drumul national 67 C Novaci-Sugag (Transalpina) fiind o statiune aflata in plina ascensiune si dezvoltare atat din punct de vedere al serviciilor cat si al numarului mare de pensiuni si hoteluri construite in ultimii ani.
Statiunea Ranca reuseste in fiecare sezon dedicat sporturilor de iarna sa atraga din ce in ce mai multi turisti in zona Muntilor Parang. Spatiul destinat iubitorilor zapezii dispune in prezent de doua partii, una de nivel mediu, celalalta adresata incepatorilor, ultima punand la dispozitia turistilor o instalatie de nocturna, extrem de importanta pentru activitatile desfasurate de dupa lasarea serii. Se are in vedere realizarea a patru noi partii de ski si a unei instalatii de transport pe cablu pe Varful Papusa.

Privelistea, absolut magnifica, zapada multa si aerul de munte reprezinta o atractie pentru schiori, care in fiecare week-end iau cu asalt localitatea gorjeana.
Doar partia pentru incepatori era dotata cu instalatie de teleschi. "Ca sa ajungi la cealalta partie, cea pentru avansati, trebuia sa mai mergi un pic pe jos. Chiar si asa, erau destui schiori care se dadeau pe acolo. De anul trecut am reusit sa instalam un teleschi si acolo, astfel ca acum nu mai avem nici un fel de probleme", spune Mitroi, care se mandreste cu numarul mare de schiori care se afla pe partiile sale.

marți, 31 august 2010

Turismul in Gorj

Baile Sacelu

La o altitudine de 340m, in zona Subcarpatilor Meridionali, la 32km de Targu Jiu si 18 km de Targu Carbunesti se afla o frumoasa statiune de vara.

Statiunea balneara este cunoscuta inca din timpul romanilor, dovada fiind inscriptia zeilor medicinei Aesculap si Hygia de marcus Tiberius Marcianus.

Tot in acest loc, intr-un manuscris pastrat de la Panfil Polonic, se semnalau urme de zidarie pe o mare suprafata de teren, pietre sculptate, figrine de lut, o statuie din piatra, sageti, zabal etc. In prezent pe raza localitatii se cunosc mai multe puncte de interes arheologic, majoritatea specifice epocii romane: "Turita", "La Hotar", "Jidovii", "Grui", "La Buha".

Apele terapeutice din statiunea Sacelu au o importanta deosebita, continand iod, stontiu, litiu, brom, fiind indicata in tratarea afectiunilor reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara), afectiuni reumatismale inflamatorii, articulare, afectiuni posttraumatice, afectiuni neurologice, afectiunile tubului digestiv, hepatobiliare si ale cailor urinare.

Statiunea dispune de o baza moderna de tratament, avand o capacitate de 380 de locuri, cu instalatii pentru bai in cada cu apa minerala, inpachetari cu namol, electro terapie, bai galvanice, dus subacvat, aerosoli, sali gimnastica medicala.

In statiune functioneaza Complexul de cazare si alimentatie publica "Sacelata", cu hotel, restaurant, cantina.


Complexul Lainici, Manastirea Lainici

Biserica a Maicii Domnului, se afla in defileul Jiului, in judetul Gorj, la o distanta de 32 de km fata de orasul Targu-Jiu si la 25 km fata de Petrosani.

In secolul al XIV-lea, Sfantul Nicodim s-a stabilit intr-o pestera, in apropierea Manastirii Lainici, fiind trimis in Tara Romaneasca pentru a fi sustinatorul ortodoxiei. Sfantul Nicodim a fost ctitorul manastirilor Vodita si Tismana, in care a trait pana la sfarsitul vietii sale.

Sfanta manastire a trecut prin momente foarte grele, fiind distrusa din ordinul imparatesei Maria Tereza. Desi manastirea nu facea parte din imperiul austro-ungar, situandu-se la cativa km de granita, totusi a cazut in mainile puterilor antiortodoxe de la Viena. Dupa aceasta intamplare, schitul a fost refacut de cativa boieri intre anii 1810-1817, care l-au construit din piatra, avand zidurile cu o grosime de pana la un metru.

In interiorul manastirii se gasesc deosebite fresce care dateaza din anul 1860 si un iconostas format din icoane apartinand stilului bizantin.

La Manastirea Lainici s-a adapostit insusi Tudor Vladimirescu, care, dorind sa porneasca tara impotriva turcilor, era cautat de catre acestia pentru a-l omori. In anul 1817, turcii au distrus asezarea monahala si l-au decapitat pe calugarul Maxim, nereusind sa dea de urmele lui Tudor Vladimirescu.

In noua biserica se afla o icoana facatoare de minuni adusa chiar de la Muntele Athos, care este unica in Romania. Icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultatoare” este pictata pe lemn de santal si placata cu o imensa mantie de argint aurit. O caseta aurita se afla in fata altarului, care aduna puterile multor Sfinti ai Rasaritului.

Biserica cea mare, construita ulterior, poarta hramul „Izvorul Tamaduirii”, iar in cadrul Manastirii Lainici este incadrat si Schitul Locurele.

Complexul monahal Lainici reprezinta un important loc de pelerinaj al tuturor credinciosilor romani, iar sfanta manastire este cunoscuta si sub denumirea de „mireasa defileului”. Sfanta asezare si-a primit numele atat de la pozitionarea sa in defileul Jiului, cat si datorita fatadei sale de un alb impecabil.





- va urma -

Conac de patru stele la Târgu Jiu pentru fostul director al BCR Gorj

Fostul director al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, trimis în prezent în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro adus băncii, a reuşit să transforme un conac primit moştenire într-o „oază“ de lux de patru stele.

Dumitru Contoloru ex-directorul BCR Gorj judecat si condamnat pentru fapte de coruptie si ulterior achitat in urma unor procese controversate a reusit sa transforme un imobil degradat intr-un conac de lux situat la marginea municipiului Targu Jiu. Trimis luna trecuta din nou in judecata de procurorii anticoruptie Dumitru Contoloru a renuntat la activitatea de bancher si se dedica acum proprietatii sale luxoase. Cladirea restaurata recent se afla pe terenul Statiunii Pomi­cole si a fost mostenit...

luni, 30 august 2010

Masa Tacerii

Masa tăcerii, alături de Coloana Infinita si Poarta Sarutului reprezintă una din cele trei piese de sculptură monumentală ale Ansamblului Monumental din Targu-Jiu a sculptorului roman Constantin Brancusi.

Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulara a celor 12 scaune-clepsidre, care îl măsoară. Totul decurge în tăcere.

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental de la Targu-Jiu este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial, proiectat și construit de Constantin Barncusi.

Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.

Coloana Infinita

Coloana Infinita este o sculptură monumentală a lui Constantin Brancusi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Targu_Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta Sarutului si Masa Tacerii concepute și executate de sculptorul român. Inaugurată la 27 octombrie 1938, Coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiți mărgele de către Brâncuși.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea ei originală a fost Coloana recunoștinței fără sfârșit și a fost dedicată soldaților români din Primul razboi mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Cu toate acestea, există dovezi că proiectul este mult mai vechi. Se pare că încă din 1909 în atelierul lui Brâncuși ar fi existat "trunchiuri și bârne, coloane truncheate de lemn", iar prima versiune expusă a unei coloane, intitulată "Proiect arhitectural", datează din 1918. Ulterior, în 1933, în expoziția sa personală de la New York, Brâncuși expune proiectul său sub numele devenit celebru, Coloană fără sfârșit. Brâncuși însuși o denumea "un proiect de coloană care, mărită, ar putea sprijini bolta cerească".

Restaurarea coloanei s-a realizat intre anii 1998 si 2000, Coloana Infinită a fost restaurată print intermediul unei colaborări dintre Guvernul României, Fondul Mondial al Monumentelor, Banca Mondială și alte grupuri românești și internaționale.